Het effect van hondenspeeltjes op je hond

hondenspeeltjes-effect-van
Hondenspeeltjes hebben allerlei verschillende effecten op je hond. Het ene speeltje helpt bij het onderhouden van het gebit, een intelligent hondenspel houdt het denkvermogen scherp en weer een ander hondenspeeltje vergroot de band tussen de hond en baas. Bovendien gaat hondenspeelgoed ook vervelening tegen, is een hondenknuffel naast uit elkaar trekken ook prettig om samen mee in de bench te kruipen.

De ontwikkeling van de hond of pup door hondenspeeltjes

Voor de ontwikkeling van je hond is het erg belangrijk dat hij of zij kan spelen. Honden zijn geboren jagers en door te spelen kunnen ze hun instinctieve drang kwijt. Bijvoorbeeld door achter een balletje, stok of frisbee aan te rennen. Tijdens het spelen zal jouw hond soms ook moeten nadenken. Door het brein te activeren zal hij of zij beter kunnen onthouden en zal je hond beter andere mensen en honden kunnen herkennen.

hondenspeeltjes-effect-van

Zijn uitdagende hondenspeeltjes alleen genoeg?

Uitdagende hondenspeeltjes zijn erg belangrijk maar niet genoeg voor een gezonde en blije hond. Het is voor jouw hond ook belangrijk dat hij of zij in contact komt met soortgenoten en natuurlijk 3 keer per dag een stuk kan lopen. Zo kan je hond zijn behoefte doen en ontdekken ze doormiddel van geurtjes meer van de wereld. Hierdoor worden ze comfortabeler wanneer er nieuw bezoek over de vloer komt en wennen ze aan hun leefomgeving van de ontwikkeling van de hond weer ten goede komt.

Maar dan?! Welk hondenspeeltje heeft welk effect.

Hoe kan je jouw hond het beste uitdagen? Er is keuze uit 1000den hondenspeeltjes en elk speeltje heeft een ander effect. Hieronder hebben we de eigenschappen van hondenspeeltjes onder elkaar gezet.
  • Trekspeeltjes zijn goed voor het versterken van de band tussen mens en hond. Denk hierbij aan een bal aan een touw, een rubberband of een hele sterke sjaal.
  • Met kauwspeeltjes houd je niet alleen je bank of schoenen heel. Een goed kauwspeeltje heeft ook een positief effect op het tandvlees wat het gebit ten goede komt. Ook voor puppy’s zijn kauwspeeltjes een uitkomst. Ze kunnen het gebit ontlasten van de tandpijn bij een groeiend gebit.
  • Apporteerspeeltjes zorgen voor beweging. Voor de hond is het leuker als het voorwerp niet gelijk is zo dat het onevenredig rolt of vliegt, dit zet je hond aan het denken en dit bevorderd ook weer de ontwikkeling van je hond. Natuurlijk is dit ideaal voor drukke honden om hun energie kwijt te kunnen.
  • Om een hond echt te verwennen zijn er voldoende speeltjes waar je hondensnacks in kunt doen. Deze speeltjes zijn ideaal om te belonen om dat de hond hier echt wat lekkers uit kan peuzelen.
Twee voorbeelden van uitdagende speeltjes zijn: snackbal & knuffel met piepjes bij de frisbee is het wel belangrijk om op te letten dat de hardheid van de frisbee niet het gebit van je hond beschadigd. Een frisbee die speciaal gemaakt is voor honden is hierbij wel een uitkomst. Met het touw vergroot je de band tussen hond en baas en is ideaal om elkaar beter te leren kennen en vertrouwensband op te bouwen.

Aparte aandacht voor puppy speeltjes

Zorg voor een goed kauwspeeltje als je puppy’s hebt. Puppyspeeltjes zijn namelijk bedoeld om de pijn te verminderen die ontstaat bij een groeiend gebit. Bij een pup groeien de tanden in snel tempo en dit kan pijn veroorzaken. Door in van alles te bijten verzachten ze die pijn. Ook zijn speeltjes een goede manier om jouw pup te belonen voor goedgedrag. Er zijn namelijk genoeg puppyspeeltjes waar ze enthousiast op reageren.