Hoe spelen honden: Alles over het spelen met je hond!

Spelen met honden is de ideale manier om honden gewenst gedrag en vaardigheden aan te leren. Je traint de sociale kwaliteiten van je hond en bouwt samen een band op. Verder stimuleer je het natuurlijke gedrag, waardoor de hond een beter welzijn heeft. Door het spelen kan jouw hond zijn energie kwijt en daag je hem mentaal uit. Honden vinden spelen leuk, hierdoor is spelen ook een middel als beloning, tijdens het trainen. Spelen heeft zelfs nog veel meer handige functies, zoals het schoonhouden van de tanden. Kortom spelen met je hond, geeft allerlei voordelen.

  1. Waarom is spelen met honden belangrijk?
  2. Hoe spelen honden?
  3. Leuke spelletjes om met je volwassen hond te doen
  4. Spelletjes die leuk zijn om met je puppy te doen en hoe je die aanleert
  5. Tips bij het spelen met je hond en puppy
  6. Gedrag van een overprikkelde hond herkennen
  7. Het juiste hondenspeelgoed kopen

Waarom is spelen met je hond belangrijk?

Spelen met een hond, stimuleert zijn ontwikkeling. Hij leert zelf nadenken en krijgt inzicht in emoties van soortgenoten en mensen.

Natuurlijk gedrag & sociale vaardigheden

Honden zijn familie van de wolf en hoewel ze door de jaren heen gedomesticeerd zijn tot onze huishond, vertonen ze nog veel soortgelijk gedrag. Veel honden gebruiken nog dagelijks hun jachtinstinct, zodra ze een andere hond of een mogelijke prooi zien. Ze gaan dan sluipen en dit gedrag is een onderdeel van het jagen.

Daarnaast is de wolf een roedeldier en in de roedel worden constant de onderlinge relaties getest. Ze dagen elkaar uit, spelen met elkaar en verdedigen de roedel samen. Dat gedrag zie je ook bij honden terug. Jonge honden leren door te spelen, bijvoorbeeld zoals hoe hard ze kunnen bijten, hoe ze om moeten gaan met soortgenoten en later ook met mensen. Dit vergt veel fysieke en mentale energie. Je kunt het vergelijken met waarom jij even een boek gaat lezen of een puzzel maakt.

Een band opbouwen met hond

Door te spelen met een hond bouw je een band met elkaar op. Net zoals jonge honden in het nest dit met elkaar doen, helpt dit om jullie band te versterken. De hond leert dat spelen met jou erg leuk kan zijn en jij te vertrouwen bent.

Jouw hond kan zijn energie kwijt

Het natuurlijke instinct van het jagen op een prooi, het afbakenen van een territorium en de onderlinge sociale interactie in een roedel kosten energie. Een huishond zal misschien niet meer hele dagen opzoek zijn naar een prooi, maar heeft nog wel de behoefte om het jaaggedrag te laten zien. Het is belangrijk dat hij op een andere manier zijn behoeftes kwijt kan raken.

Mentale ontwikkeling

Tijdens het spelen is een hond, zowel fysiek als mentaal bezig. . Denk bijvoorbeeld aan een hondenspelletje waarin hij moet leren bepaalde objecten aan te raken met zijn neus. De hond moet hiervoor hard nadenken en leren wat de bedoeling is. Dit vergt veel energie van een hond en is erg goed om ze mentaal uit te dagen.

Spelen als beloning tijdens het trainen

Doordat honden spelen heel erg leuk vinden, kan spelen ook ingezet worden als beloning tijdens het trainen. Niet alle honden zijn te motiveren met hondensnacks. Dan kan spelen met een hondenspeeltje, een goed alternatief zijn. Sommige honden werken harder voor een hondenbal of kauwbot, dan voor een snack.

Gezonder gebit door spelen

Het juiste hondenspeelgoed helpt met de verzorging van hun tanden. Het kauwen op speelgoed helpt bij het verwijderen van tandplak. Voor puppy’s is het knagen op zacht speelgoed erg prettig als ze hun tanden aan het wisselen zijn. Het wisselen van de tandjes doet namelijk pijn en door te knagen verzacht dit de pijn en lijdt het hiervan af.

Hoe spelen honden?

Kijk tijdens het spel goed naar het gedrag van de hond. Begint je hond hard te grommen tijdens het spel, dan geeft hij in hondentaal een waarschuwing af dat het genoeg is geweest. Tijdens het spelen wil je eigenlijk voorkomen dat het zo ver komt. Beëindig het spel al daarvoor en beloon de hond voor het lossen (loslaten) van het hondenspeeltje.

Speelgedrag van volwassen honden

Het is belangrijk dat het spel veilig is voor zowel jezelf en de hond. Vind hij het wel leuk? Honden maken een speelbuiging, wanneer ze een spel willen beginnen. Tijdens deze spelbuiging staan ze gebukt door hun voorpoten en hebben ze hun kont nog omhoog. Dit is een teken dat ze graag willen spelen.

De vraag is nu misschien; wanneer speelt mijn hond en wanneer neigt hij naar agressiviteit? Hoe kan ik dat herkennen? Wanneer honden onderling spelen gebruiken ze lichaamstaal en geluiden om aan te geven hoe ver ze bij elkaar kunnen gaan. Als een hond wegkijkt dan vindt hij het spannend en zegt hij eigenlijk, doe maar rustig ik doe niets. Als een hond gromt, dan zegt hij dat zijn grens is bereikt en je niet verder moet gaan. Heeft de hond de oren in zijn nek en een lage houding? Dan vindt hij het toch wel wat spannend wat er allemaal gebeurt. Let dus op deze signalen tijdens het spel.

Spelgedrag bij puppy’s

Puppy’s vinden het heerlijk om te spelen, maar weten vaak nog niet helemaal hoe ze moeten spelen. Ze zijn nog wat lomp en gebruiken vaak hun tanden tijdens het spelen.

Met een puppy is het beter om niet ruig te spelen. Een pup kent zijn eigen grenzen nog niet goed. Die dien je hem aan te leren. Leer een hond spelen, door hem te belonen als hij rustig speelt. Trek dus niet te hard aan de hondenspeeltjes, want dan zal hij dat ook gaan doen. Je leert hem dat ruig spelen in orde is, maar veel honden en mensen zijn hiervan niet gediend. Wanneer een pup te ruig speelt, wordt hij gecorrigeerd door oudere honden. Tot slot is een pup nog bezig met het wisselen van zijn melkgebit en is ruig spelen niet bevorderlijk voor de tandjes.

Leuke spelletjes om met je volwassen hond te doen

Er zijn veel manieren om met honden te spelen. Spelen hoeft niet alleen het spelen met hondenspeeltjes te zijn, maar is ook het trainen van een hond in de hondensport. Hondensport is voor zowel de hond als de eigenaar uitdagend. De hond is fysiek en mentaal aan het werk tijdens het trainen en jij komt ook direct aan een dagelijkse portie beweging toe.

Apporteren

Apporteren is het terugbrengen van een hondenspeeltje, door de hond. De hond leert dat hij beloond wordt, wanneer hij het speeltje naar jou terug komt brengen. Dit is voor zowel jou als de hond een leuke activiteit!

Bij het apporteren is het handig om verschillende hondenspeeltjes te hebben, waar de hond graag mee speelt. Er zijn veel verschillend soorten hondenspeelgoed, die allemaal een eigen functie hebben. Bekijk hiervoor het artikel ‘welk hondenspeelgoed moet ik kopen?’.

Verstoppertje

Je kunt ook verstoppertje spelen met een hond. Honden zijn roedeldieren en zijn graag onder soortgenoten of bij ons mensen in de buurt. Tijdens dit spel maak je gebruik van het natuurlijke gedrag van de hond. Verstop je ergens in huis en laat de hond je zoeken, heeft hij je gevonden? Beloon hem dan met een hondensnack!

Speuren van een geur

Het opspeuren van geurtjes doen honden dag in, dag uit. Dit is ook een vorm van trainen. Het is mentaal denkspel waar de hond erg actief bezig mee is. Je kunt dit oefenen door eerst thuis een klein spoortje van koekjes uit te zetten en de hond te stimuleren dit spoor te volgen. Wanneer hij het principe begrijpt ga je het spoor groter maken en uiteindelijk uitzetten met een echte wildgeur. Je kunt een hond ook een denkspel of hondenpuzzel geven. Denkspellen heb je in verschillende niveaus.

Spelletjes die leuk zijn om met je puppy te doen en hoe je die aanleert.

Het is goed om al vroeg te beginnen met het aanleren van gewenst gedrag bij een puppy. Hiervoor zijn er verschillende honden spelletjes te gebruiken.

Trekspelletjes

Spelen met een puppy is erg goed om samen een band op te bouwen. Met een puppytouw kun je een trekspelletje spelen. Jij houdt het touw aan de ene kant vast, de pup aan de andere kant. Tijdens dit spel, leert een pup onze grenzen kennen en bouwt hij tevens spieren op.

Het commando los aanleren

Als vervolg op het trekspel, kun je puppy’s leren om op commando ‘los’ te laten. Je wilt namelijk dat een pup ook leert, wanneer het genoeg is geweest en hij moet stoppen met spelen. Dit leer je aan door tijdens het trekspel, een traktatie voor zijn neus te houden. Laat de hond los, dan beloon je hem door de hondensnack te geven. Als hij dit elke keer doet, wanneer je de snack voor zijn neus houdt, hoef je alleen nog maar het commando ‘los’ toe te voegen.

Apporteren aanleren

Als puppy’s jong zijn, is het ook leuk om ze te leren apporteren. Een pup leert apporteren door twee hondenspeeltjes te gebruiken die je steeds kunt afwisselen als de hond het ene speeltje komt terugbrengen. Je motiveert de pup om naar jou te komen met het puppyspeeltje, want dan krijgt hij het andere speeltje. Apporteren is voor honden van alle leeftijden leuk.

Trucjes leren.

Tot slot kun jij je pup allerlei trucjes aanleren. We kennen vast allemaal de bekende ‘poot’, maar je kunt nog veel meer leren. Leer de pup om op commando dood te liggen bijvoorbeeld.

Tips bij het spelen met je hond en puppy.

Als het goed is, heb je nu een duidelijk antwoord op de vraag “hoe spelen honden?”. Maak je kennis compleet met deze laatste tips:

Jij begint en eindigt het spel

Belangrijk bij het spelen met je hond is dat jij bepaalt wanneer het spel begint en wanneer het spel stopt. Zo leert de hond wat de grenzen zijn van het spelen. Als jij een speeltje pakt en dit aanbiedt begint het spel, anders niet. Zo is het spel ook afgelopen als een hond het speeltje, op het commando los, loslaat en dan haal je het speeltje ook weg. Als het spel is afgelopen, moet de hond weer rustig worden en bijvoorbeeld zichzelf vermaken op zijn plek.

Leer je hond dat samen spelen leuk is

Samen spelen met je hond dient leuk te zijn voor beiden. Trek niet de hele tijd het speeltje weg, zonder hem tussendoor te belonen door hem wel het speeltje te geven. Doe je dit niet, dan vind je hond het op den duur niet meer leuk om met je te spelen en gaat hij dit als iets negatiefs ervaren.

Beloon je hond met snacks

Gebruik tijdens het spelen hondensnacks om hem te belonen voor het spelen. Vooral voor jonge puppy’s die nog moeten leren dat spelen met jou leuk is, is het goed om nog snacks te gebruiken. De snacks kun je als ruilmiddel gebruiken tijdens het spel. Als de hond het speeltje loslaat, geef je hem een snack. Of wanneer je hond het speetje naar jou terug komt brengen, geef je hem een hondensnoepje.

Hond te hoog in drift

Let tijdens het spelen op dat je hond niet te hoog in drift komt. Dat wil zeggen dat de hond zo hoog in zijn motivatie is om het speeltje vast te houden, dat hij niet meer los wil laten. Als hij zo hoog in drift komt, is het erg moeilijk om hem hier nog uit te halen en kun jij dus moeilijker bepalen wanneer het spel is beëindigd. Als je hond zo hard begint te trekken aan het speeltje en met zijn kop schudt om hem te krijgen, is het tijd om het spel te stoppen.

Gedrag van een overprikkelde hond herkennen

Tot slot is het goed om te kunnen herkennen wanneer je genoeg gespeeld hebt met een hond. Veel honden vinden het zo leuk om te spelen, dat ze hierin maar door en doorgaan. De honden zijn eigenlijk hartstikke moe, maar omdat ze hun grens niet kennen gaan ze door. Vooral jonge puppy’s vinden dit erg moeilijk en worden dan snel vervelend. Ze gaan in dingen bijten waarin ze niet mogen bijten, worden rusteloos en gaan niet slapen. Het is aan ons de taak om dit te herkennen en je pup of hond dan even te verplichten op te houden met spelen en te gaan rusten. In het blog overprikkelde hond kalmeren lees je hierover meer.

Het juiste hondenspeelgoed kopen

Honden spelen graag met speelgoed. Voor de genoemde spelletjes, is hondenspeelgoed, ideaal om een hond mentaal en fysiek uit te dagen. Hondenspeelgoed heb je in allerlei soorten en maten. Afhankelijk van het rassen de leeftijd van de hond is er verschillend speelgoed aan te raden. Denk hierbij aan zacht puppyspeelgoed of extra sterk hondenspeelgoed. Lees het artikel ‘Advies bij het kopen van hondenspeelgoed.’.