Top 5 hondenspelletjes voor oude honden

Honden houden van spelen, ook als ze ouder worden! Maar dit wordt wel zwaarder voor ouderen honden. Spelletjes spelen met jouw oude hond zorgt ervoor dat je hond langer gezond en gelukkig blijft of spelen met Hondenspeelgoed. Wij hebben de beste 5 spelletjes voor oude honden op een rijtje gezet.

1.      Zoekspelletjes hond

Zoekspelletjes zijn de ultieme hondenspelletjes voor alle honden, maar vooral ook voor oudere honden. Het is goed voor de mentale stimulatie van jouw oudere hond om te speuren en zoeken naar dingen zoals hondensnack of hondenspeeltjes.

Honden hebben een zeer sterke speurneus, een overblijfsel van hun verleden in het wild. Als een hond snuffelt om dingen te vinden, ruiken ze ineens allemaal lekkere geurtjes tegelijk. Dit vraagt veel van hun hersenen. Het is net zo vermoeiend als een lange wandeling alleen met minder stress voor de gewrichten. Je hond elke dag laten speuren en snuffelen is daarom een goede uitlaatklep, vooral voor de oudere honden.

Om dit te leren leg je een snack voor je hond neer en je zegt “zoek”. herhaal dit een aantal keer. Daarna kan je de snacks achter de hond te leggen. Moedig ze aan om te gaan snuffelen. Als je hond beter wordt, kan je uiteindelijk de snacks steeds verder verstoppen waardoor het spelletje steeds moeilijker wordt!

2.      Kartonnen dozen, het perfecte hondenspelletje

Een kartonnen doos is een leuk, tijdelijke hondenspelletje. Het is vergelijkbaar met het hondenspelletje hierboven maar verstop je spullen in de kartonnen doos, zoals hondenspeeltjes en hondensnacks. Dit is een mooie uitdaging voor jouw hond en een heel leuk spelletje.

Je kan je oude hond ook een kartonnen doos geven om aan flarden te scheuren. Het kapot maken van karton kan een goede en leuke afleiding zijn en kan door de hond ook gezien worden als een spelletje. Als je het leuk vindt kan je de doos vullen met gesnipperde kranten, ballen of gescheurd papier om aan te kunnen snuffelen voor extra uitdaging. Of je geeft ze gewoon een doos om te verscheuren!

Vergeet niet om je hond in de gaten te houden als je ze nieuwe spullen geeft. Let op hoe ze ermee omgaan en dat ze niet iets opeten wat niet veilig is! Als je hond het gaat eten kun je het beter niet doen.

3.      Waterspelletjes voor honden

Waterspelletjes voor honden zijn de leukste hondenspelletjes (als jouw hond van water houdt). Het is op meerdere manieren goed voor honden en vooral voor oude honden. Het is leuk om te zien en een goede manier om af te koelen op warme dagen. Door te zwemmen beweegt je hond makkelijk en is het een super manier om de spierspanning goed te houden op oudere leeftijd zonder gevaar van overbelasting.

Als je niet zeker weet of jouw hond (nog) in het water durft, dan kan je een groot bad of kinderbadje vullen met lou water in je huis. Moedig jouw hond aan om erin te gaan staan of door het water te lopen. Afhankelijk van de grootte van jouw hond en de grootte van het bad doe je er een extra laagje water in! Uiteindelijk kan je werken naar een groter bad of zelf een zwembad.

Is je hond er helemaal klaar voor dan kan je hem zelfs meenemen naar plekken in de natuur die hond vriendelijk zijn. Bijvoorbeeld, je hond meenemen naar een hondenstrand of een meer waar het toegestaan is om te zwemmen. Het kan een heerlijke manier zijn om te relaxen zowel voor jezelf als jouw hond.

4.      Trucjes leren aan je oude hond

Trucjes leren aan jouw oude hond, Men zegt dat je een oudere hond geen nieuwe trucjes kunt leren, maar dat is niet waar! Honden van alle leeftijden kunnen nog steeds nieuwe trucjes leren en veel oudere honden houden zelf van leren.

Als je van plan bent om jouw oude hond nieuwe trucjes te leren, is het belangrijk na te gaan dat zijn gewrichten gezond moeten blijven. Probeer niet iets aan te leren waar ze te veel voor moeten bewegen! Probeer daarom om trucjes te leren die minder belastend zijn, zoals een box geven of een poot geven.

Een van de leukste trucjes voor oudere honden is het leren om zijn kop in jouw hand te leggen. Om dit te leren, leidt de neus van je hond over je hand met een lekkere snack en beloon deze als deze vervolgens bij contact. Als jouw hond dit goed op pikt kan je langzaam stoppen met het belonen en leren om bij een woord of bij een uitgestoken hand zijn hoofd op jouw hand te leggen. Woorden die je kan gebruiken zijn “kin” of “rust” als je dat wil. Maar gewoon een platte hand die je uitsteekt naar je hond kan ook een goed teken zijn.

5.      Verstoppertje met jouw hond

Verstoppertje met jouw hond, we hebben je al geleerd om snacks te verstoppen voor je hond om die te zoeken, maar je kan ook jezelf verstoppen! Zo kan je honden leren jou in en om het huis te zoeken. Je kan ze een woord aanleren om je te komen zoek of gewoon hun naam roepen.

Dit hondenspelletje kan zowel binnen als buiten je huis gespeeld worden maar ook tijdens het wandelen. Als je hond van de lijn is, kan je hem roepen zoals je thuis zou doen. Begin klein en in een overzichtelijke omgeving zodat het eerst nog makkelijker is voor jouw hond om je te vinden en maak het steeds wat moeilijker voor jouw hond om het uitdagend te houden.

Let er wel op dat je hond het aan kan! Een blinde of slechtziende hond of een minder mobiele hond is hiervoor niet geschikt. Zorg ervoor dat het leuk blijft en geen stress oplevert.