Alles over hondenspeelgoed

Er zijn ontzettend veel hondenspeeltjes te koop en dat is niet voor niks. Speelgoed voor de hond voorziet in de natuurlijke behoefte om te spelen. Jonge honden spelen meerdere uren per dag en tijdens het spelen leert de hond allerlei vaardigheden die belangrijk zijn wanneer hij ouder wordt. Zo leert hij waarin hij mag bijten en hoe hard hij kan bijten. Hondenspeelgoed is er in allerlei vormen en maten. Voor elke leeftijd en ieder ras wat wils.

 • Waarom is hondenspeelgoed belangrijk? 
 • Waar moet je opletten bij hondenspeelgoed? 
 • Het verschil tussen puppy en hondenspeelgoed
 • Welk hondenspeelgoed kies ik? 
 • Top 10 hondenspeelgoed

Waarom is hondenspeelgoed belangrijk?

Het belangrijkste aan al die speeltjes is, dat ze jouw hond mentaal en fysiek uitdagen. Honden willen graag eten, kauwen, rennen en spelen. Hierin kun je gemakkelijke wijze voorzien door het geven van bijpassend hondenspeelgoed.

Speelgoed dat voorziet in de behoefte eten

Een van de belangrijkste natuurlijke behoeftes van jouw hond is eten. Speelgoed dat voorziet in die behoefte, is dus bijna altijd een garantie op succes. Met speelgoed waar snacks in kunnen en denkspelletjes waar je eten in kunt verstoppen, kun je voedsel op een andere manier aanbieden. Het zorgt voor afwisseling en gaat schrokken tegen.

Speelgoed dat voorziet in de behoefte kauwen

Een andere belangrijke natuurlijke behoefte van een hond is kauwen. Een hond vindt het heerlijk om ergens op te kunnen kauwen. Dit begint al als ze nog een pup zijn. Puppy’s ontdekken de wereld met hun mond. Zij hebben geen handen en voeten zoals wij en gebruiken dus hun bek. Wanneer de pups ouder worden, gaan ze tanden wisselen en is het erg prettig om ergens op te kunnen kauwen.

Volwassen honden kauwen ook erg graag. Het heeft een kalmerend effect, doordat er dopamine in de hersenen vrijkomt tijdens het kauwen. Dopamine is het geluk hormoon en stelt de hond dus tevreden en gerust. Met speelgoed zoals een kauwbot of een hondensnack voorzie je de hond hierin.

Speelgoed om achteraan te rennen

Verder vindt een hond het ook heerlijk om te rennen. De wilde voorouders van de hond, renden uren door de natuur opzoek naar een prooi. Dit natuurlijke instinct zit na al die jaren nog steeds in onze gedomesticeerde huishond. Een speeltje waar hij dus heerlijk achteraan kan rennen, zal een hond veel goeds doen. Een frisbee of bal met ballenwerper is hier uitstekend voor geschikt.

Waar moet je opletten bij hondenspeelgoed?


Speelgoed dat is gemaakt specifiek voor honden is het beste, om problemen te voorkomen. Dit speelgoed is namelijk gemaakt van materiaal dat geschikt is voor honden. Hondenspeeltjes zijn ook extra sterk.

Materiaal

Bij het kopen van hondenspeelgoed, is het belangrijk dat je let op het materiaal waarvan het gemaakt is. Neem nou een hondenbal. Koop een échte hondenbal en gebruik geen tennisbal. Een tennisbal bevat wol aan de buitenzijde van de bal. In de wol blijven zand, steentjes en viezigheid zitten. Wanneer de hond op deze tennisbal gaat knagen, schuren het zand en steentjes langs de tanden van de hond. Zo raken de tanden en het tandvlees beschadigd en kan een hond vroegtijdig al gebitsproblemen krijgen.

Een hondenbal dat gemaakt is van glad materiaal zoals rubber is dan veel beter geschikt. Het voordeel van rubber is dat de hond ook de bal veel beter in zijn bek kan pakken. Rubber is wat zachter en makkelijker in te drukken. Voor honden met wat kleinere kaken is dit prettig, want een te grote harde bal kunnen ze niet vastpakken. Let dus ook op de grootte van het speeltjes. Voor honden met grotere kaken is rubber ook erg fijn, want zo kunnen ze hun kaakspieren goed gebruiken.

Extra sterk hondenspeelgoed

Hondenspeelgoed is extra sterk gemaakt zodat de hond er veilig mee kan spelen. Er mag niet iets los gaan zitten, want dan ontstaat het gevaar dat hij iets kan inslikken en vast komt te zitten in het maag- darmstelsel.

Het verschil tussen puppy en hondenspeelgoed

Puppy speelgoed is zachter en kleiner waardoor het beter geschikt is voor een pup. Dit is prettiger voor de pup en zijn gebit.

Zachter

Puppy’s ontdekken de wereld met hun bek en kauwen graag op hondenspeelgoed. Hun gebit is echter nog niet volledig ontwikkelt en daarom is het beter als puppyspeelgoed zachter is. Wanneer dit speelgoed te hard is, kan dit het onvolgroeide gebit beschadigen.

Grootte

Daarnaast is de bek van een puppy kleiner dan die van een volgroeide hond. Een pup kan niet met zijn bek om te groot speelgoed en zal hierdoor minder gemotiveerd zijn om er mee te spelen. Als het hondenspeelgoed te groot is, moet de pup ook harder werken met zijn spieren en kaken om het vast te houden. Aangezien de pup nog niet volgroeit is, is het niet goed voor de spieren en kaken om opgerekt te worden. Dit kan op latere leeftijd voor problemen zorgen. Koop dus specifiek puppy speeltjes voor een pup.

Welk hondenspeelgoed kies ik? 

Kijk hiervoor naar het nut van het speelgoed. Wat is er allemaal mogelijk met dit speelgoed? Hondenspeelgoed dat zowel op het land als in het water te is gebruiken, is nuttig omdat de bal of frisbee blijft drijven en dan niet ineens verloren is als deze in het water eindigt. Hondenspeeltjes waar het dier lekker op kan sabbelen, maar dat ook gebruikt kan worden om voer of hondensnacks aan te bieden is ook nuttig.

De Kong Classic

De Kong classic hondenspeelgoed, is een item wat voor veel doeleinden gebruikt wordt. Je kunt er hondenpasta in doen en de hond vermaakt zich lange tijd door die pasta eruit te likken. Verder kun je hier hondenkoekjes in doen en moet de hond werken om die hondenkoekjes uit de Kong te krijgen. Tot slot kan je hond er ook gewoon heerlijk op kauwen. Bijkomend voordeel is dat een Kong ook nog eens duurzaam en veerkrachtig is. Hierdoor heeft de hond lang speelplezier. De originele Kong classic is er verschillende hardheden geschikt voor puppy’s tot extreme bijters.     

Trektouw met bal en lus

Een katoenen touw met hieraan een lus aan de ene kant en een bal aan de andere kant. De hond kan lekker spelen met de bal aan het touw, terwijl jij aan de andere kant de lus vasthoudt. Vervolgens begin je samen een trekspelletje. De hond zal het hartstikke leuk vinden om met jou te kunnen spelen. Voordat de hond te hoog in drift komt, beëindig je het spel door het commando ‘los’ te trainen. Wil je meer lezen over hoe je dit kunt oefenen met je hond? Lees dan het artikel ‘Waarom is spelen met je hond belangrijk?’.

Een snuffelmat

Daarnaast is de snuffelmat ook zeer nuttig speelgoed voor een hond. Een snuffelmat is een mat waarop allemaal lange katoenen stukken stof zitten. Tussen deze stukken stof stop je hondensnacks. Vervolgens moet de hond opzoek gaan naar de snacks tussen de stukken stof. Hier kunnen ze zich lang mee vermaken. En bijkomend voordeel; je hond moet echt even actief aan het werk voor zijn snacks. Dit geeft direct een mentale bezigheid.

Chew ’N play brush

Speelgoed voor honden die voorziet in de behoefte om te kauwen is erg nuttig. Neem nou de Chew ’N play brush fix. Dit is een rubberen kegel met een zuignap die je vast kan zetten op de grond. De bovenkant van dit speelgoed is voorzien van rubberen uitstulpingen, waardoor het een tandenborstel vormt. Terwijl jouw hond dus heerlijk zit te kauwen op dit hondenspeelgoed, worden zijn tanden ook nog eens gepoetst. Zo wordt het tandplak van zijn tanden deels verwijderd en kan dit in de toekomstproblemen aan het gebit voorkomen.

Speelgoed hond, een handige top 10.

 1. De Kong classic
 2. De Chuckit ultra ball
 3. De Chuckit Hydroflyer
 4. Katoenen touw met bal en een lus om vast te houden.
 5. Dogtoy rubber dental bal
 6. Snuffelmat
 7. Denkspel voor de hond
 8. De Kong extreme voor de honden met stevige kaken
 9. Chew ’N play brush
 10. Knuffeldoekje Snoozi voor honden die graag sabbelen.

Het is handig om meerdere hondenspeeltjes in huis te hebben, zodat je kunt afwisselen tussen de speeltjes. Door af te wisselen, houdt je variatie in het spelen en blijft het langer leuk. Als een hond steeds met hetzelfde hondenspeelgoed speelt, is de uitdaging eruit en zal hij helemaal niet meer met het speeltje spelen. Tot slot kun je de hondenspeeltjes ook gebruiken om te trainen met een hond. Niet alle honden zijn gemotiveerd voor hondensnacks, maar wel voor een hondenbal of een touw. Doet hij alles om de bal van jou te krijgen? Dan gebruik je deze tijdens de training in plaats van snacks.